יפוי כוח נוטריוני
חתימה על יפוי כח היא פעולה משפטית שכיחה מאוד, במסגרתה אנו מעניקים הרשאה לאדם אחר לפעול בשמנו בנושא מסוים. בשל משמעותם הכלכלית והמשפטית הענפה, קבע החוק כי ייפוי כח כללי וייפוי כח לביצוע עסקת מקרקעין הטעונה רישום בטאבו, ייעשו אצל נוטריון בלבד.
יפוי כוח נוטריוני נחוץ לעיתים במהלך ביצוע של עסקאות שונות, זהו מסמך שבו אדם מסמיך אדם אחר לבצע פעולות שונות בשמו, בתור שליח שלו. הוא יכול להיות כללי ולכלול את כל סוגי הפעולות, או להיות ספציפי, לגבי פעולה משפטית מסוימת, פעולה בנקאית כלשהי וכן הלאה.
מהו יפוי כח?
יפוי כח הוא מסמך משפטי במסגרתו, אנו נותנים הרשאה למיופה הכח לבצע פעולה מסוימת או מספר פעולות משפטיות בשמנו כלפי צד שלישי. מיופה הכח יכול להיות כל אדם כשיר משפטית שאנו נבחר ואין חובה לפנות לעורך דין לשם חתימה על מסמך זה, אלא אם נאמר כך מפורשות בחוק, כמו למשל ייפוי כח מתמשך. דוגמא נוספת היא יפוי כח נוטריוני, כאשר כאן אנו מתייחסים לשני סוגים של יפוי כח: ייפוי כח כללי וייפוי כח לביצוע פעולה במקרקעין הטעונה רישום בטאבו. בשני מקרים אלו המסמך לא יהיה בר תוקף אלא אם נחתם על ידי נוטריון. ניתן לערוך ייפוי כח נוטריוני בכל שפה, לרבות יפוי כח נוטריוני באנגלית.
סעיף 20 לחוק הנוטריונים קובע שני מקרים בהם נדרשים הצדדים לייפוי כח, קרי, המייפה והמיופה, לחתימת נוטריון על ייפוי הכח. המקרה הראשון הוא ייפוי כח כללי, אשר כשמו כן הוא, מעניק למיופה הכח הרשאה לטפל בכל ענייניו של מייפה הכח. בשל היקף הסמכות שניתן במסמך זה, ראה לנכון המחוקק כי ייפוי כח זה ייחתם בפני נוטריון על מנת שתהיה הוכחה לאותנטיות של המסמך ויוסר חשש לזיוף. המקרה השני הוא ייפוי כח לביצוע עסקת מקרקעין הטעונה רישום בטאבו. כאן הצורך במעורבות הנוטריון הוא בשל ערכן הכלכלי הרב של עסקאות נדל"ן ועל כן חשוב גם כאן לוודא את האותנטיות של המסמך.
סוגים של יפוי כוח נוטריוני
קיימים סוגים שונים של יפוי כוח ובאמצעותם יכול מיופה הכח לבצע מגוון פעולות בשמו של שולחו. כאשר אדם מבקש למנות אדם או גוף משפטי שאינו עו"ד כמיופה כוחו, אזי יפוי הכוח הנדרש הינו יפוי כוח נוטריוני, כלומר כזה שנחתם בפני נוטריון.
יפוי נוטריוני מתחלק לסוגים רבים, כמו יפוי כוח ספציפי - שבו מיפה הכח מאשר לשלוחו לבצע פעולה ספציפית, בזמן ספציפי או בזמן מוגבל כלשהו, יפוי כוח כללי, בלתי חוזר, וכיו"ב.
הצורך באישור נוטריון או עורך דין - ליפוי הכוח נובע בדרך כלל מן העובדה שיפוי הכוח מעניק למיופה הכח סמכויות נרחבות לביצוע בשמו. על מנת למנוע מצבים של שימוש לרעה, או של יפוי כח שגוי ו/או חתימה של מיופה הכח על יפוי כח מבלי שהבין את המשמעויות וכדומה.
כאשר חותמים על יפוי כוח בפעם הראשונה, הנוטריון מוודא את הזהות של מיפה הכח, בוחן שיפוי הכוח ניתן בעודו צלול בדעתו, ומרצונו החופשי. על בעל המקצוע לוודא שמייפה הכח מבין את המשמעויות המעשיות של מתן יפוי הכח.
1. יפוי כוח נוטריוני כללי
יפוי כוח כללי מיועד לרוב למצבים שבהם אדם אינו יכול, מסיבה כלשהי, לבצע פעולות משפטיות, בנקאיות או אחרות באופן עצמאי. זה קורה כאשר מיפה הכח חולה או פצוע, למשל, או לחילופין כאשר הוא נעדר למשך תקופה ארוכה מהארץ, ומעוניין באדם שינהל עבורו את ענייניו השונים בארץ בזמן היעדרו. יפוי כללי מאפשר למיופה הכח לבצע מגוון רחב מאד של פעולות בשמו של שולחו. בשל כך, מדובר ביפוי כח אשר דורש אישור מתאים. יפוי כח כזה דורש אמון מלא של מיפה הכח בשלוחו. בהתאם לניסוח של יפוי הכח, יוכל מיופה הכח לבצע כל סוג של פעולה בנקאית, משפטית וכדומה בשמו של שולחו.
לרוב מומלץ להימנע ממתן יפוי כח כללי, אשר כאמור, דורש אמון רב במיופה הכח, ומתאים למקרים מסוימים מאד. לרוב, עדיף לתת יפוי ספציפי, אשר מגדיר בדיוק את הפעולות שאותן רשאי המיופה לבצע. יחד עם זאת יפוי כח כללי ניתן לביטול ע"י מייפה הכוח, להבדיל מיפוי כוח נוטריוני בלתי חוזר כפי שיפורט להלן.
2. יפוי כח נוטריוני לעסקאות מקרקעין
לעיתים קרובות ישנם מצבים שבהם אדם מעוניין שאדם אחר יבצע עבורו עסקאות מקרקעין. הדבר נפוץ בעיקר כאשר אדם מתגורר דרך קבע בחוץ לארץ, ומעוניין לבצע עסקאות נדל"ן או מקרקעין בארץ. כאשר יפוי כוח מעין זה ניתן לאדם או גוף שאינו עו"ד, אזי מייפה הכוח חייב לחתום על יפוי כוח מתאים, שאם לא כן לא יהיה ליפוי הכח כל תוקף.
בדרך כלל, ומאחר ויפוי הכח בעסקאות מקרקעין נועד להבטיח זכויות צדדים שלישיים (דהיינו רוכשי הנדל"ן), אזי הדרישה היא כי יפוי הכוח יהיה בלתי חוזר, כאשר המשמעות הינה שמייפה הכוח אינו יכול לבטל יפוי כח זה, והוא תקף אף לאחר פטירתו של האדם, מאחר ויפוי כח בלתי חוזר נועד להבטיח זכויות צדדים שלישיים.
3. יפוי כוח נוטריוני לבנק
מעוניינים לקחת משכנתא? כתנאי למתן הלוואה, הבנק ידרוש חתימה על ייפוי כח בלתי חוזר המאפשר לו לבצע פעולות משפטיות שונות בנכס לרבות רישום שעבוד של הנכס לטובת הבנק לצורך הבטחת תשלום ההלוואה. לשם כך, יש לפנות לנוטריון אשר יאמת את החתימה על ייפוי הכח.
מדוע יש צורך בפנייה לנוטריון בסיטואציה זו?
כאמור מעלה, ייפוי כח לביצוע עסקת מקרקעין הטעונה רישום בטאבו, מחייב את חתימת הנוטריון, בשל שוויה הכלכלי הרב של עסקה זו, שהרי עסקאות מקרקעין הן בין היקרות ביותר. לכן יש צורך לוודא את האותנטיות של המסמך ולמנוע טענות לגבי נפקותו וזאת עושים על ידי פנייה לנוטריון אשר חתימתו על המסמך מהווה ראייה למקוריותו.
ניתן לייפות כוחו של כל אדם לביצוע כל פעולה, בהינתן שהיא חוקית, ובכלל זה גם התנהלות בחשבון הבנק. צירוף יפוי כוח לחשבון הבנק אינו רק מתן הרשאות להפקדת שיקים או בדיקת יתרה אלא מורכב הרבה יותר, וכולל מספר רב של הרשאות הניתנות למיופה הכח.
4. ייפוי כוח בלתי חוזר סעיף 91
כאמור מעלה, ייפוי כח כללי או ייפוי כח לעסקת מקרקעין הטעונה רישום בטאבו, לא יהיו ברי תוקף אלא אם אושרו על ידי נוטריון. לכלל זה יש חריג: כאשר מדובר בייפוי כח שניתן לעו"ד, אין צורך באישור זה ונסביר. סעיף 91 לחוק לשכת עורכי הדין קובע כי ייפוי כח שניתן לעורך דין, אינו טעון אישור של אחר, על אף האמור בכל דין. וזהו אך הגיוני שהרי תפקידו של עוה"ד הוא לבצע פעולות משפטיות בשמם של לקוחותיו. על כן, רק כאשר אנו מייפים את כוחו של אדם שאינו עו"ד, במסגרת ייפוי כח כללי או ייפוי כח לעסקת מקרקעין, נידרש לאישור נוטריון.
חתימה על ייפוי כח בחו"ל
ישנם מצבים בהם אדם מתגורר בחו"ל והוא מבקש לערוך ייפוי כח נוטריוני אשר יהיה בר תוקף בישראל. ככל והוא אינו יכול או רוצה להגיע לארץ לצורך כך, יכול הוא לפנות לקונסול של אותה מדינה ולחתום על המסמך בפניו. זאת בשל כך כי חוק הנוטריונים קובע כי לנציגים דיפלומטיים ולקונסולריים של ישראל יש סמכויות נוטריוניות. על כן ניתן להחתימם על ייפוי כח שנערך מחוץ לישראל והוא יהיה תקף בארץ וייחשב כייפוי כח נוטריוני לכל דבר.
מתי נרצה יפוי נוטריוני של צד שלישי? ובמה מוגבל כוחו של המיופה?
- כאשר אדם קשיש זקוק לעזרה בניהול חשבון הבנק, משום שאינו כשיר בריאותית להגיע לבנק, יוכל למנות אדם, כגון בן משפחה, לביצוע פעולות שונות. במקרה כזה, הקשיש הוא מייפה הכוח, ובן המשפחה ייקרא מיופה הכוח.
- גם בעלי עסקים שבצעו מיזוג משני עסקים קטנים לעסק אחד, ירצו לאפשר גישה לשני מנהלי העסק לחשבון הבנק ולכן יפתחו חשבון חדש משותף או שימשיכו עם אחד החשבונות הקיימים וימנו את השותף למיופה כוח.
חשוב להבין כי בעת חתימת יפוי כוח מול הבנק, למיופה הכוח ניתנת סמכות רבה ורחבה מאוד. כל פרטי הפעולות מפורטים במסמך יפוי הכוח של הבנק.
סמכויותיו של מיופה כוח:
סמכויות מיופה הכוח מגוונות ותלויות בהרשאה הניתנת. הן יכולות לכלול בין היתר:
- הרשאה לביצוע פעולות בחשבון, או בכל החשבונות הקשורים לאותו מייפה כוח.
- הרשאה לפתיחת חשבון חדש בשמו של מייפה הכוח.
- הרשאה לביצוע העברות כספיות.
- הרשאה לביצוע פעולות מט"ח וניירות ערך.
- הרשאה לפתיחת תכניות חיסכון או משיכת כספים מחסכון.
- לקיחת הלוואות ופירעונן.
ניתן לראות כי למיופה הכוח סמכות רבה מאוד בכל הקשור להתנהלות בחשבון הבנק. אמנם, תוקפו של יפוי הכוח קיים רק אם המייפה היה כשיר וצלול בדעתו בעת חתימת ההסכם, אך במקרה בו האדם שמונה להיות אחראי על החשבון התגלה כלא אמין, פעולותיו עדיין תקפות ואין כל דרך לבטלם.
בהתאם לזאת יש לבחור מיופה כוח שניתן לסמוך עליו וטרם חתימה על מסמך יפוי הכוח יש לקרוא את המסמך היטב ולראות כי כל סעיף מקובל עליכם.
לקבלת שירות מקצועי בנושא יפוי כוח נוטריוני פנו עוד היום למשרד של עו"ד ליבוביץ - נוטריון בתל אביב.