ייפוי כוח בעסקת מקרקעין
בעסקת מקרקעין לרוב יש צורך בחתימה על מסמך ייפוי כוח לצורך הגנה על הצדדים המעורבים בעסקה.
עסקת מקרקעין היא עסקה בה מוכרים או קונים דירה וכל שטח או נכס נדל"ני אחר. עסקאות מסוג זה מבוצעות במרבית המקרים בהיקף כספי גבוה ולכן עלה הצורך בהגנה על הצדדים המעורבים בעסקה. ייפוי כוח חתום על ידי נוטריון, מגן על הצדדים החתומים על עסקת מקרקעין ומאפשר למיופה הכוח לבצע פעולות שונות בנכס. את כל העסקות מקרקעין מומלץ לעשות עם עו"ד מקרקעין מומחה בדיני מקרקעין.
מה מייחד ייפוי כוח לצורכי עסקאות נדל"ן?
בכל הקשור במקרקעין, מסמך ייפוי הכוח הנדרש אינו ייפוי כוח רגיל. ייפוי כוח למקרקעין, הוא ייפוי כוח כללי, המכונה גם ייפוי כוח בלתי חוזר. ייפוי כוח זה מעניק לשליח הנבחר, את הסמכות לבצע פעולות משפטיות בשם מייפה הכוח, כלפי צד שלישי. הכוונה בביטוי "בלתי חוזר" היא שהמסמך יהיה תקף למשך שנים רבות וגם לאחר מותו של מייפה הכוח. ייפוי כוח מסוג זה אפשר לבטל רק במקרים מסוימים, כמו אישור בית משפט, לכן חובה לערוך את מסמך ייפוי הכוח בפני נוטריון.
איך ייפוי הכוח מגן על שני הצדדים בעסקת מקרקעין?
באמצעות ייפוי כוח לנדל"ן, אפשר להעביר את ההרשאה לביצוע פעולות משפטיות בנכס, לכל אדם. פעולה זו מאפשרת לעורכי הדין של הצדדים לפעול לחתימת חוזה המכר, כך מתאפשר למי שמתגורר בישראל, להסמיך אדם אחר לפעול בשמו בנכסים מחוץ לישראל והמקרה הנפוץ ביותר הוא חתימה על ייפוי כוח לבנק שנתן את הלוואת המשכנתא לצורך רכישת הנכס, לפעול במסגרת הדרישות להלוואת המשכנתא.
באופן זה מבטיחים את קיומה של התחייבות המוכר או הקונה לנושא העברת רישום הדירה על שם הקונה ומעניקים ביטחון לבנק אשר אישר הלוואת משכנתא לקונה, לצורך ביצוע פעולות במקרים המפורטים בחוזה ההלוואה, כגון רישום אזהרה ומכירת הנכס.
חתימה על מסמך ייפוי כוח למקרקעין מעניקה כוח רב לשליח ומכיוון שמדובר בעסקאות בסכומים גדולים, יש צורך לחתום על המסמך בפני נוטריון מוסמך, כדי לוודא שייפוי הכוח ניתן כדין ובהסכמה.
לסיכום: חתימה על ייפוי כוח בהסכם מכר נדל"ן, מאפשרת לשליח חופש פעולה במסגרת ההסכם. חתימת הנוטריון על ההסכם באה להגן על הצדדים המעורבים.