הסכם ממון ידועים בציבור
הסכם זה, הנקרא גם הסכם חיים משותפים או הסכם זוגיות נועד להסדיר את נושאי החיים המשותפים עבור בני זוג, המנהלים אורח חיים משותף אך אינם נשואים וכן את חלוקת הרכוש בעת פרידה. *ידועים בציבור מוגדרים כבני בני זוג המקיימים אורח חיים משותף, לרבות משק בית משותף ונושאים בהוצאות משותפות.
מטרתו של הסכם (ממון) חיים משותפים:
זוג המנהל משק בית משותף אך אינו נשוי פטור מדיני מזונות ומשמורת ילדים. הסכם ממון לידועים בציבור, או בשמו המדויק יותר הסכם שותפות נועד להסדיר כל פן של חיים משותפים, כולל התייחסות לרכוש.
כאשר זוג חי במשותף הוא רוכש רכוש חדש שמטרת השימוש היא לא רק עבור עצמו אלא גם עבור בן הזוג. החוק בישראל קובע כי כל עוד הרכוש נרכש במטרה ששני הצדדים ישתמשו בו, הרי שהוא שייך לשני הצדדים. יוצא מכך, כי אם צד א' רכש רכב משותף מכספו, צד ב' יוכל לטעון לחצי משווי הרכב כל עוד יוכיח כי מטרת הרכישה הייתה משותפת.
כדי למנוע מחלוקות עתידיות בעת הפרידה, הסכם הממון קובע תנאים לחלוקת הרכוש המשותף, תנאים אשר מוסכמים על שני הצדדים ומאפשרים חלוקה שוויונית והוגנת של הרכוש בין בני הזוג.
הסכם הממון נערך על ידי עורך דין שתפקידו לוודא שמירה על אינטרס כל אחד מבני הזוג. ההסכם יתייחס גם לרכוש קיים וגם לרכוש שיצטבר במשך שנות הקשר, ויקבע צורת חלוקה המוסכמת על שני הצדדים.
מתי יש צורך בנוטריון?
לאחר החתימה כדי לתת להסכם תוקף משפטי ניתן לאמתו אצל נוטריון. הנוטריון יוודא כי ההסכם נחתם מרצון ובהסכמה מלאה וכי כל הפרטים המובאים בו מובנים לעומק על ידי שני בני הזוג, ורק לאחר מכן יאמתו. ניתן לאשר הסכם זה גם בפני בית המשפט לענייני משפחה.
ביטול ההסכם כמוהו כביטול כל חוזה. יש לברר האם יש עילה לביטול החוזה. באם לא תמצא כזו, ההסכם יישאר תקף ומחייב.
פקיעת ההסכם אינה מוגבלת בזמן, כל עוד שני בני הזוג חיים ההסכם בעל תוקף משפטי. בעת פרידה, יחויבו שני הצדדים לעמוד בו, אלא אם מצאו פגם בהסכם או עילה לבטלו עוד קודם הפרידה.